English Deutsch Francais Nederlands Espanol Sverige

Härstammar från Baja California


Dudleya, som även kallas kalkecheveria, tillhör Dudleyaceae-familjen och växer i Baja California, en 1200 kilometer lång halvö på Mexikos västkust. Naturälskare prisar den karga skönheten av detta landskap, som består av bergskedjor och öknar. Dudleya-bladen är täckta med en dammig, kalkhaltig, mjölig vit ”vax”. Denna består av fettsyror och hartser, som skapas av växten själv och som är ofarliga för människor och djur. Detta ämne har det högsta uppmätta UV-reflexvärde bland alla växter och fungerar som skydd för Dudleya-plantan för att kunna överleva torra perioder. Det regnar nämligen i snitt endast 1 gång om året i Baja California och temperaturerna överstiger ofta 40 °C på sommaren. Denna växt behöver därför väldigt litet vatten. OBS: Rör inte det vita vaxskiktet i onödan, på så sätt behåller växten sin naturliga skönhet!

Skötselråd

Dudleya trivs på solig/ljusa platser och är därför särskilt lämplig för en fönsterbräda (mot söder). Under sommarmånaderna, kan du ställa Dudleya ute på en solig uteplats eller balkong. Växten behöver extremt litet vatten och kan därför enkelt vara utan en längre period. Vattna måttligt 1 gång per 2 månader underifrån, så att det vita vaxlagret förblir intakt.

OBS: om du precis har köpt denna växt ska du inte ställa den i full sol på en gång, låt den vänja sig i halvskugga i ett par dagar.

För dekoration och inte för konsumtion.


Miljövänlig odling

Hållbart företagande blir allt viktigare och detta återspeglas också i det miljövänliga sätt som suckulenter odlas:
  • Vi använder minimalt med bekämpningsmedel och gödningsmedel.
  • Vattnet desinficeras med hjälp av ett UV-filter. Detta gör det möjligt att allt vatten och gödningsmedel kan återanvändas.
  • Odlare testar varje vecka för skadegörare och sjukdomar. När ett begynnande sjukdomsförlopp upptäcks kan man ingripa i ett tidigt skede och då behövs endast lite bekämpning.
  • Plantorna odlas utan användning av gas (noll-gas) och det finns inga emissioner av CO2 (noll- CO2). Detta beror på att växthusen värmas upp med restvärme.
Allt detta garanterar att växterna odlas på ett mycket miljövänligt sätt: ”Odla bättre, med respekt för miljön”!

Pure-Succulents använder miljövänlig odlings- och förpackningsmaterial.

Återvunnen odlingskruka
Odlingskrukan i plast är tillverkad av 100 % återvunnet material. Odlingskrukan tillverkas alltså av återvunna restprodukter.

FSC
Produkterna förpackas och transporteras i en kartongbricka, som har FSC-certifiering. Forest Stewardship Council (FSC) är en internationale organisatie som främjar ansvarsfullt skogsbruk i hela världen. FSC talar om ett hållbart skogsbruk när man på ett balanserat sätt tar hänsyn till de sociala, ekologiska och ekonomiska aspekterna som tillhör skogsbruket. Detta innebär i princip att man planterar ett nytt träd för varje träd som avverkas.

Pure Succulents har ett antal certifieringar inom miljö och hållbarhet:

MPS-A
MPS-ABC är en unik standard i världen. Den fungerar som ett måttband, som visar hur pass miljövänligt en verksamhet är. MPS-ABC består av flera nivåer: MPS-A, MPS-B och MPS-C. Pure Succulents har MPS-A status som är den mest miljövänliga nivån.

MPS-GAP
Stormarknader vill köpa in säkra, hållbart odlade, högkvalitativa och spårbara produkter. De europeiska stormarknadsorganisationerna (EUREP) har därtill själva fastställt ett antal kriterier (GlobalGAP). MPS-GAP-certifikatet är bevis på att Pure Succulents uppfyller dessa kriterier.


Klicka för galleriet