English Deutsch Francais Nederlands Espanol

Gåva av Moder Natur


Aloë vera är en tropisk fetbladsväxt som har använts i århundraden för sina medicinska egenskaper. För mer än 6000 år sedan upptäckte egyptierna att aloe vera-växten var mer än bara en ökenväxt. Hemligheten som låg gömd djupt i bladen avslöjades så småningom och växten användes för hudvård och balsamering av deras faraoner. Idag används växtens aktiva beståndsdelar i många skönhets- och hälsoprodukter. Denna växt har fått många smeknamn: läkemedelsväxt, mirakelväxt, naturlig healer, brännsårsväxt, första hjälpen, odödlighetsväxt, etc. Kort sagt, apoteket på fönsterbrädan.

Hemligheten i Aloë vera

En av de mystiska hemligheterna med Aloë vera är det märkliga sättet på vilket växten kan läka sig själv: Om man skär av en bit av bladet ser man efter ett par sekunder att växten bildar en tunn hinna över såret. Hinnan består av växtsaften som är innehåller en unik kombination av naturliga helande ämnen. Efter några minuter bildas ett gummiliknande skikt som skyddar växtens sår och som förhindrar fuktförlust. Denna egenskap kan även förnimmas på vår hud: Med hjälp av Aloë vera-saften läker småsår; snabbt och oftast utan ärrbildning.


Funktion & Tillämpningar

Aloë vera-gelen:
 • har en kylande effekt på huden
 • stimulerar återväxten av nya hudceller och tar bort döda hudceller
 • fuktreglerande, hämmar inflammationer och infektioner
 • lindrar irritationer och minska svullnader i huden
 • lindrar klåda och smärta
 • är rik på vitaminer och mineraler och ger näring åt huden

Några tillämpningar för utvändigt bruk är:

 • Acne/eksem eller narig hud
 • Mindre brännskador som t.ex. solbränna (om det är allvarligt kontakta läkare!)
 • Idrottsskador
 • Insektsbett
 • Skrubbsår och rivsår

När det gäller konsumtion av Aloë-vera gel hänvisar vi till de många aloe-vera drycker och livsmedel som finns. Aloë vera är en naturlig produkt. Det är dock inte ett godkänt läkemedel och är därför inte avsedd att ersätta läkemedel utan att man först rådfrågar en läkare.

Hur man använder

Använd den bästa metoden för att göra ett Aloë vera-extrakt genom att skära av bladen:

Klipp en bit av ett av de nedersta bladen på växten

Klipp av de taggiga kanternaSkär och öppna bladet nu och ta bort den genomskinliga gelén från bladet

Observera: strax under bladytan finns ämnet aloin, som har en gul färg och denna substans kan irritera huden. Skär inte är för nära bladytan med andra ord. Använd endast den centrala, transparenta delen av bladet och undvik den gula vätskan som eventuellt kommer ut.

Den transparenta gelén som blir kvar är färdig för att använda.Applicera den nödvändiga Aloë vera gelen på behandlingsområdet och låt det verka.

Gelén kan förvaras ett antal dagar i kylskåp. Efter det förlorar gelen sin effekt.

En snabbare metod är att skära av bladet och lägga bladet direkt på stället som ska behandlas.

Skötselråd

Aloë vera tycker om partiell skugga till full sol. Växten kan placeras var som helst i huset, så länge som det inte blir alltför mörkt. Under sommarmånaderna kan du ställa Aloë vera-växten ute på en solig uteplats eller balkong. Obs: om du precis har köpt denna växt ska du inte ställa den i full sol på en gång, låt den vänja sig i halvskugga i ett par dagar. Växten behöver endast litet vatten och kan därför enkelt vara utan under en längre period. Det räcker med måttlig bevattning 1 gång i månaden. Om det finns tillräckligt med ljus och värme, kan du vattna oftare. Bladen blir fylligare då och man kan skörda en större mängd gel ur bladen. Se till att växten inte blir för blöt och därmed för svag.

Denna Aloë vera-växt är inte lämplig för konsumtion. När det gäller konsumtion av Aloë-vera gel hänvisar vi till de många aloe-vera drycker och livsmedel som finns.


Härstammar från Afrika

Aloë vera (Bardadensis Miller) tillhör Xanthorrhoeaceae familjen och kommer ursprungligen från Nordafrika. Bladen växer i en rosett och har tandade bladkanter och små vita taggar. Bladen är tjocka och köttiga, grön till grågröna med vita prickar, där växten lagrar vatten under torra perioder för att överleva. Den grå färgen är växtens vaxlager som ger skydd och på så sätt kan växten klara torka och extrem värme. Användningen av Aloë vera har dokumenterats i den medicinska literaturen sedan 2000 år tillbaka. Växten odlas idag utbrett för gelen som vanligen används för kosmetika och inom den (alternativa) vården. Aloë vera kallas också apoteket i fönsterbrädan. Klicka här för funktionen och tillämpningen.

Miljövänlig odling

Hållbart företagande blir allt viktigare och detta återspeglas också i det miljövänliga sätt som suckulenter odlas:
 • Vi använder minimalt med bekämpningsmedel och gödningsmedel.
 • Vattnet desinficeras med hjälp av ett UV-filter. Detta gör det möjligt att allt vatten och gödningsmedel kan återanvändas.
 • Odlare testar varje vecka för skadegörare och sjukdomar. När ett begynnande sjukdomsförlopp upptäcks kan man ingripa i ett tidigt skede och då behövs endast lite bekämpning.
 • Plantorna odlas utan användning av gas (noll-gas) och det finns inga emissioner av CO2 (noll- CO2). Detta beror på att växthusen värmas upp med restvärme.
Allt detta garanterar att växterna odlas på ett mycket miljövänligt sätt: ”Odla bättre, med respekt för miljön”!

Pure-Succulents använder miljövänlig odlings- och förpackningsmaterial.

Återvunnen odlingskruka
Odlingskrukan i plast är tillverkad av 100 % återvunnet material. Odlingskrukan tillverkas alltså av återvunna restprodukter.

FSC
Produkterna förpackas och transporteras i en kartongbricka, som har FSC-certifiering. Forest Stewardship Council (FSC) är en internationale organisatie som främjar ansvarsfullt skogsbruk i hela världen. FSC talar om ett hållbart skogsbruk när man på ett balanserat sätt tar hänsyn till de sociala, ekologiska och ekonomiska aspekterna som tillhör skogsbruket. Detta innebär i princip att man planterar ett nytt träd för varje träd som avverkas.

Pure Succulents har ett antal certifieringar inom miljö och hållbarhet:

MPS-A
MPS-ABC är en unik standard i världen. Den fungerar som ett måttband, som visar hur pass miljövänligt en verksamhet är. MPS-ABC består av flera nivåer: MPS-A, MPS-B och MPS-C. Pure Succulents har MPS-A status som är den mest miljövänliga nivån.

MPS-GAP
Stormarknader vill köpa in säkra, hållbart odlade, högkvalitativa och spårbara produkter. De europeiska stormarknadsorganisationerna (EUREP) har därtill själva fastställt ett antal kriterier (GlobalGAP). MPS-GAP-certifikatet är bevis på att Pure Succulents uppfyller dessa kriterier.Klicka för galleriet